Skip to main content

Primul Război Mondial, prezentat în… fotografii color

Primul Război Mondial, prezentat în… fotografii color 


      În condiţiile în care cele mai multe fotografii rămase de pe vremea Celui de-al Doilea Război Mondial sunt de tip alb-negru, puţini s-ar aştepta să existe fotografii color realizate în zilele Primului Război Mondial (28.07.1914 – 11.11.1918). Ce-i drept, circulă unele imagini de epocă colorate digital în timpurile noastre, însă fotografiile color originale realizate la vremea primei conflagraţii mondiale sunt lesne încadrabile la capitolul „rarităţi” sau imagini de colecţie.
      Extraordinarele imagini color prezentate mai jos surprind, în majoritatea lor, aspecte din viața ostaşului francez, participant la cumplitele bătălii ale Marelui Război. Pot fi observate, în detaliu, costume, arme, vehicule şi clădiri specifice primei jumătăţi a veacului trecut. Uneori, imaginile sunt suficient de clare pentru ca privitorul din zilele noastre să poată surprinde, pe figurile soldaților şi ofiţerilor, urme discrete sau evidente ale sentimentelor, ale trăirilor intense determinate de către transformările de importanţă majoră ce se petreceau sub ochii lor – o istorie pe care aceşti combatanţi o făureau prin puterea armelor.



































 elefant.ro

Comments

Popular posts from this blog

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.   Consecințe        Bă

Primul Război Mondial în culori: Imagini inedite cu viaţa din tranşee

Sursa  Istorie in culori

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)