Skip to main content

Bătălia de la Râmnicu Sărat în schite în creion


      Bătălia de la Râmnicu Sărat s-au desfășurat între 9/22 decembrie – 14/27 decembrie 1916 și au avut ca rezultat înfrângerea forțelor ruso-române de către trupele Puterilor Centrale.
    Luptele s-au desfășurat după încercarea de rezistență pe aliniamentul Cricov-Ialomița, încheiată cu victoria forțelor centrale. După înfrângerea încercării de rezistență pe acest aliniament, forțele române și ruse au fost nevoite să continue mișcarea generală de retragere către sudul Moldovei.
    Desene în creion și acuarele despre aceasta confruntare au fost realizate de Albert Reich în jurnalul său despre Primul Război Mondial.
     Albert Reich (1881-1942) a fost un pictor şi grafician de război german, din Primul Război Mondial. La vârsta de 35 de ani a făcut parte din Corpul Alpin German, pe timpul campaniei acestuia în România. Reich a povestit această experienţă în cartea sa "Durch Siebenbürgen und Rumänien: ein Gedenkwerk für "Gruppe Krafft" und rumänische Kriegsteilnehmer ; mit 130 Bildern, Karten und Begleitwort", însoţindu-şi relatarea cu peste 100 de imagini din diferite părţi ale României (schiţe în creion/cărbune şi acuarele)



Bătălia de la Râmnicu Sărat, trupe româno-ruse retrăgându-se 


Bătălia de la Râmnicu Sărat, trupe germane în Dumitreşti






Bătălia de la Râmnicu Sărat, cavalerie germană în luptă


Bătălia de la Râmnicu Sărat, coloană austro-ungară în marş pe Valea Slănicului


Bătălia de la Râmnicu Sărat, prizonier rus - tătar din trupele de cazaci


Bătălia de la Râmnicu Sărat, trupe germane în marş 


Bătălia de la Râmnicu Sărat, trupe în marş 




Comments

Popular posts from this blog

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.   Consecințe        Bă

Primul Război Mondial în culori: Imagini inedite cu viaţa din tranşee

Sursa  Istorie in culori

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)