Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2020

Imagini inedite de pe frontul românesc (IV)

  Aceste imagini au fost realizate de Serviciul Fotografic al Armatei Române și surprind momente din viața cotidiană de pe frontul românesc din anii  1917-1918   Luptele crâncene de la Otuz şi Caşin. Se ridică un adăpost pentru ofiţeri. Casă ţărănească distrusă în bombardament, groapa de obuz se vede în faţa scărilor.

Căști militare - Primul Război Mondial

Imagini inedite de pe frontul românesc (III)

      Aceste imagini au fost realizate de Serviciul Fotografic al Armatei Române și surprind momente din viața cotidiană de pe frontul românesc din anii  1917-1918 Transport de muniţie şi armament cu calul de căpăstru Ceremonie funerară ad-hoc, în faţa camarazilor şi a sanitarilor Luptele crâncene de la Oituz şi Caşin. Cimitir improvizat, cruci de mesteacăn într-o poiană. Regina Maria discută cu un general român în faţa trupei.

Mausoleul eroilor de pe muntele Mateiaş

                    Mausoleul eroilor de pe muntele Mateiaş, comuna Valea                                            Mare-Pravăţ, 1928-1935         Construit între 1928-1935, sub egida Societăţii Cultul eroilor, pentru a cinsti memoria eroilor musceleni şi nu numai ce au luptat în octombrie-noiembrie 1916. Proiectul aparţine arhitecţilor D. Ionescu-Berechet şi State Baloşin, fiind executat de cunoscuta antrepriză câmpulungeană a fraţilor De Nicolo. Edificiul este realizat într-un stil Art Déco îmbinat cu elemente neo-române ș ti, finisajul fiind sobru.               Volumetria mausoleului este inspirată din aceea a crucilor muscelene, căreia i-au fost asociate elemente specifice unei capele-osuar  ș i a unui punct de belvedere. Mausoleul compus iniţial din aceste două corpuri, a cunoscut ample lucrări de reamenajare şi extindere între anii 1980-1984, fiind în prezent secţie a Muzeului Municipal Câmpulung-Muscel.

Ziua Eroilor

      Ziua Eroilor este o sărbătoare naţională a poporului român, marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Ziua Eroilor este celebrată de Ziua Înălţării Domnului, mare sărbătoare creştină, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.                    În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al ostaşilor căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ţări beligerante, în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.          În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului al XX-lea aproape un milion de militari şi civili, prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1

Imagini inedite de pe frontul românesc (II)

            Aceste imagini au fost realizate de Serviciul Fotografic al Armatei Române și surprind momente din viața cotidiană de pe frontul românesc din anii  1917-1918.  Luptele crâncene de la Oituz şi Caşin. Lucrări de geniu în pădure   Cuplul regal trece în revistă o unitate militară   Prizonieri inamici escortaţi la comandamentul local. Muniţia se cară cu spatele pe teren accidentat

Imagini inedite de pe frontul românesc

           Aceste imagini au fost realizate de Serviciul Fotografic al Armatei Române și surprind momente din viața cotidiană de pe frontul românesc din anii  1917-1918.  Luptele crâncene de la Oituz şi Caşin. Un model de ambulanţă ce asigură transportul răniţilor.   Slujbă religioasă în aer liber. Luptele de la Oituz şi Caşin. Puşcaşi camuflaţi în gropi individuale. Trierea răniţilor şi primul ajutor.