Skip to main content

Mausoleul eroilor de pe muntele Mateiaş

                    Mausoleul eroilor de pe muntele Mateiaş, comuna Valea  
                                         Mare-Pravăţ, 1928-1935

        Construit între 1928-1935, sub egida Societăţii Cultul eroilor, pentru a cinsti memoria eroilor musceleni şi nu numai ce au luptat în octombrie-noiembrie 1916. Proiectul aparţine arhitecţilor D. Ionescu-Berechet şi State Baloşin, fiind executat de cunoscuta antrepriză câmpulungeană a fraţilor De Nicolo. Edificiul este realizat într-un stil Art Déco îmbinat cu elemente neo-românești, finisajul fiind sobru.        

      Volumetria mausoleului este inspirată din aceea a crucilor muscelene, căreia i-au fost asociate elemente specifice unei capele-osuar și a unui punct de belvedere. Mausoleul compus iniţial din aceste două corpuri, a cunoscut ample lucrări de reamenajare şi extindere între anii 1980-1984, fiind în prezent secţie a Muzeului Municipal Câmpulung-Muscel.




libhumanitas.ro elefant.ro


carturesti.ro cartepedia.ro



evomag.ro ecco-shoes.ro vivre.ro orange.ro

Comments

Popular posts from this blog

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Prim...

Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea distrus în 1916

       Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea a fost distrus în noiembrie 1916 de armata română,  în încercarea de a stăvili ofensiva ina mică . În spate se observă podul militar construit de armata germană.      Coloană germană trecând Oltul la Râmnicu Vâlcea pe podul militar, 1916 (desen de Albert Reich). Se poate observa podul distrus în spate.