Skip to main content

Mitralieră „Saint Étienne”, model 1907

          Mitraliera „Saint Étienne”, model 1907 a fost o armă de infanterie de calibrul 8 mm, din categoria mitralierelor. Arma a fost dezvoltată prin îmbunătățirea semnificativă a mitralierei Puteaux APX model 1905.

        Arma a intrat în înzestrarea Armatei României, începând cu campania din anul 1916 din timpul Primului Război Mondial. România a comandat 500 de bucăți din Franța, dar doar un număr de 268 de bucăți au ajuns în țară până la intrarea în război, în august 1916. Armele destinate României au fost fabricate la Fabrica de armament Châtellerault din Châtellerault, fapt pentru care în unele surse arma este denumită Mitraliera „Châtellerault”, model 1907.

Soldați francezi manevrează o mitralieră Saint Étienne

     Mitraliera Saint Étienne era o armă bazată pe principiul recuperării energiei de recul a gazelor arse, răcită cu aer. Avea țeavă ghintuită, zăvorâtă cu port-închizător mobil și închizător rotativ. Răcirea țevii se făcea cu aer. Sistemul de alimentare era automat, cu încărcarea cartușelor fie dintr-un încărcător tip sector circular, fie dintr-o bandă. Evacuarea tuburilor trase se făcea printr-un orificiu din cutia culatei, cu ajutorul unui mecanism extractor cu gheară. Mitraliera era montată pe un suport pivotant susținut de un trepied, cu scaun pentru trăgător.


                    Mitraliere Saint Étienne în poziţie de luptă


Comments

Popular posts from this blog

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.   Consecințe        Bă

Primul Război Mondial în culori: Imagini inedite cu viaţa din tranşee

Sursa  Istorie in culori

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)