Skip to main content

MONUMENTUL EROILOR ,,REGINA MARIA”, ONEȘTI

         Monumentul a fost ridicat în amintirea ostașilor căzuți pe aceste meleaguri, care au luptat cu vitejie în Primul Război Mondial.  Bătălia purtată s-a desfăşurat pe axele principale ale văilor Slănicului, Oituzului şi Caşinului din judeţul Bacău şi a avut ca scop strategic - de partea Puterilor Centrale, patrunderea în valea Trotuşului spre Oneşti şi apoi spre Adjud, pentru a face joncţiunea cu armatele aflate în ofensivă la Mărăşeşti, iar de partea României, pe acela de apărare şi de menţinere a liniei frontului. Succesul strategic a fost de partea Armatei Române, chiar în contextul unei înaintări reale a inamicului de o mică amploare.












Foto - Munteanu Gica





Comments

Popular posts from this blog

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Prim...

Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea distrus în 1916

       Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea a fost distrus în noiembrie 1916 de armata română,  în încercarea de a stăvili ofensiva ina mică . În spate se observă podul militar construit de armata germană.      Coloană germană trecând Oltul la Râmnicu Vâlcea pe podul militar, 1916 (desen de Albert Reich). Se poate observa podul distrus în spate.