Skip to main content

Primul Război Mondial pe Valea Jiului

 Parcul National Defileul Jiului - Defileul Jiului National Park

Oameni și Istorie - Pasul Surduc (Defileul Jiului)

Istoria locului este scrisă cu sângele eroilor


October-November 1916, German 9-th Army under Erich von Falkenhayn storms Vulkan Pass / Armata a-9-a germana sub comanda lui Erich von Falkenhayn forțează Pasul Vulcan

November 1916, Romanian soldiers dug in in the snow and waiting the enemy / Soldați români în tranșee așteptând inamicul.


World War I - German Artillery in Surduk Pass, November 1916
Primul Război Mondial - Artilerie Germană în Defileul Jiului, noiembrie 1916

Schiţa ofensivei Grupului Kuhne peste Pasul Vâlcan, pe linia Rugi-Sâmbotin-Lăzărești, Noiembrie 1916.
La subsolul hărții, autorul menționează "Pentru schiţa realizată la data de 11. XI. pozitile cucerite în luna Octombrie nu sunt exemplificate, pentru a nu deconspirate"

In data de 11 Noiembrie 1916, Grupul de Armate German Kühne intra in Defileul Jiului si Pasul Vulcan. In fata acestuia se gaseau numai doua divizii romanesti ( divizia 1 si 11),fapt datorat diversiunilor Armatei a-9-a Germane care a atras trupele romane catre alte trecatori (Valea Argesului). 

15- 20 august 1916, schița frontului

Granița la Polatiste înainte de 1918

Granița la Polatiste înainte de 1918

Noiembrie 1916 - Petrosani- Cartierul General al Armatei Germane

1916 - adăpost de front


Noiembrie 1916 - Artilerie Krupp Mörser 10 în Defileul Jiului, la acea vreme de ultima generatie. Poză facuta posibil pe culmea dintre Meri si Lainici, stanga tehnica a Jiului

Monumentul Dragalina, 29.oct.2016. 100 de ani de la Bătălia Jiului











Comments

Popular posts from this blog

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Prim...

Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea distrus în 1916

       Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea a fost distrus în noiembrie 1916 de armata română,  în încercarea de a stăvili ofensiva ina mică . În spate se observă podul militar construit de armata germană.      Coloană germană trecând Oltul la Râmnicu Vâlcea pe podul militar, 1916 (desen de Albert Reich). Se poate observa podul distrus în spate.