Skip to main content

Batalionul de Specialităţi

Batalionul de Specialităţi - 1915

Batalionul de Specialităţi a fost înfiinţat în anul 1913, a primit drapelul unităţii la 10 mai acelaşi an şi aparţinea Inspectoratului General al Geniului.

La sfârşitul anului 1913, în cadrul Batalionului de Specialităţi s-a înfiinţat Compania de Aerostaţie la comanda căreia a fost numit căpitanul Ioan Iarca.

La 15 august 1916, a fost mobilizat în conformitate cu Î.D. nr. 2784/1916, Batalionul de Specialităţi executând misiuni specifice la ordinele Marelui Cartier General.

Începând cu această dată, Serviciul Aerostaţie a mobilizat, în cele mai bune condiţii, patru secţii de baloane şi o uzină transportabilă de hidrogen.

Imediat după intrarea României în Primul Război Mondial, baloanele Secţiei Aerostaţie, dislocate pe lângă diferite Mari Unităţi, atât pe frontul din Transilvania, cât şi în Dobrogea, au executat misiuni de recunoaştere a aliniamentelor inamice, dar şi de reglare a tirului artileriei române. În aceste ocazii, aerostierii români au dat dovadă nu numai de profesionalism, ci şi de curaj şi spirit de sacrificiu prin temeritatea acţiunilor întreprinse.

 

Batalionul de specialităţi. Inspecţia Domnului general Boteanu M. în ziua de 29 Aprilie 1915


Comments

Popular posts from this blog

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.   Consecințe        Bă

Primul Război Mondial în culori: Imagini inedite cu viaţa din tranşee

Sursa  Istorie in culori

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)