Skip to main content

J.R.R. Tolkien în Primul Război Mondial

 


        În timpul Primului Război Mondial, Tolkien a participat la două ofensive, înainte de a contracta febra de tranșee. Autorul a fost apoi transferat la un spital în Anglia, după ce a asistat la ororile războiului industrializat și la moartea multor prieteni apropiați. Tolkien s-a întors în Anglia afectat de imaginile puternice ale războiului care vor apărea ulterior în capodopera sa, „Stăpânul inelelor”.

Opera lui Tolkien a fost, fără îndoială, influențată de ororile războiului din tranșee. Servitorii orci ai lui Sauron sunt muncitori brutalizați, iar Saruman cel Alb a fost descris ca având „o minte de metal și roți”. Peisajele lunare pustii din Mordor și Isengard amintesc în mod straniu de țara nimănui din Primul Război Mondial. Mai mult, Tolkien a dezvăluit că Mlaștinile Moarte datorau descrierea nordului Franței după bătălia de la Somme.

Mulți soldați au fost, de asemenea, obligați să asculte sunetele îngrozitoare, șuierătoare ale obuzelor de artilerie care zburau prin aer înainte de a exploda. Impactul negativ psihologic pe care sunetul artileriei l-a avut asupra soldaților  este comparabil cu impactul pe care îl aveau țipetele lui Nazgûl.


Revolverul WEBLEY MK V deținut de J.R.R. Tolkien


Sursa foto IWM

Comments

Popular posts from this blog

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Prim...

Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea distrus în 1916

       Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea a fost distrus în noiembrie 1916 de armata română,  în încercarea de a stăvili ofensiva ina mică . În spate se observă podul militar construit de armata germană.      Coloană germană trecând Oltul la Râmnicu Vâlcea pe podul militar, 1916 (desen de Albert Reich). Se poate observa podul distrus în spate.