Skip to main content

ROMANIA IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL - COTA 789 ULTIMA REDUTA (film)

  ROMANIA IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL - COTA 789 ULTIMA REDUTA (film)

Acest film documentar este primul dintr-un serial despre România în Primul Război Mondial. Cota 789 – Ultima redută din România a fost realizat după memoriile unui american de origine română, Dimitrie Dimăncescu. Acesta a crescut într-un sat din România şi s-a mutat apoi la Bucureşti cu familia. În 1913, când încă era elev de liceu, a înființat Cercetaşii României. Doi ani mai târziu, la 19 ani, s-a înrolat voluntar. Ulterior, i s-a alăturat şi fratele, Ion. Dimitrie a devenit ofiţer în regimentul „Vânători” nou înfiinţat de către principele Carol.



Prezentat sub forma istoriei personale a unui soldat român, documentarul urmărește experiențele lui Dimitrie Dimăncescu pe frontul de est, începând cu momentul înrolării sale voluntare în armată. Evenimentele se petrec între august 1916 și decembrie 1918. Realizatorii documentarului au depus eforturi mari pentru cercetarea și interpretarea artistică a filmului. În centrul peliculei stă spiritul extraordinar al românilor, pentru care 350.000 de tineri și-au jertfit viața, iar alți 150.000 au fost răniți sau au dispărut fără urmă în acele vremuri.

Hill 789: The Last Stronghold / Cota 789: Ultima redută din România

Nicholas Dimancescu, Romania, USA, 2009, 50'

Editing: Kyle Brandse

Music: Sherban Lupu,Marin Cazacu

Producer: Dan Dimancescu


Comments

Popular posts from this blog

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.   Consecințe        Bă

Primul Război Mondial în culori: Imagini inedite cu viaţa din tranşee

Sursa  Istorie in culori

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)