Skip to main content

Revista Răsboiul Popoarelor (1914 - 1916)

 


Răsboiul Popoarelor

Cronica evenimentelor anului de sânge 1914 redactată de Ion Gorun

Editor: Ion Gorun

Editura IG. Hertz, București

Data publicării: 1914 (până în 1916 - doar 2 numere)

Descriere: Publicație cu apariție săptămânală editată la București. În paginile ei expunea evenimentele pe măsură ce ele se produceau dorindu-se a fi ”o operă la înălțimea evenimentelor dar și o operă istorică pentru urmași ” care să se instruiască în evenimentele trecutului. Relatează fapte, date statistice etc. din perioada anilor 1914-1915.

Exemplarele (format A4) conțin numeroase reproduceri după hărți, după tablouri, desene sau fotografii faimoase ce au ca temă războiul; conțin, de asemenea, și numeroase reproduceri ale portretelor oamenilor politici ai perioadei.

Începând cu anul trei al publicației titlul ei devine Răsboiul nostru și răsboiul popoarelor

Colecția integrală a revistei pentru anii 1914 și 1915 cuprinde 52  numere (1914) și 48 numere (1915) precum și 2 numere din 1916.

Colecția se poate cumpăra în întregime pentru 300 euro (adică mai puțin de 15 lei per exemplar sau fiecare număr (30 sau 40  lei în funcție de starea acestuia – majoritatea exemplarelor sunt în stare bună).     









Comments

Popular posts from this blog

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.   Consecințe        Bă

Primul Război Mondial în culori: Imagini inedite cu viaţa din tranşee

Sursa  Istorie in culori

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)