Skip to main content

File rupte din cartea Războiului (partea I) de Gheorghe I. Brătianu

 

                   Familia regală asistă la defilarea trupelor la Iasi în 1917

File rupte din cartea Războiului (partea I)

Gheorghe I. Brătianu  

28 Martie 1917

0 dimineață senină dar încă răcoroasă. Zăpada nu s'a topit de tot pe dealul Șorogarilor. Aliniați cu grije, încolonatl, așteptăm defilarea care încheie perioada de instrucție a şoolii de artilerie. Un capitol s'a sffirşit; intoarcem foaia.

Mâine ne vom împrăștia, împărtiti prin atâtea regimente. Cine ştie unde şi când ne von regăsi? Ciudată tovărăşie a şase luni de pregătire militară: numai războiul a putut aduna laolaltă in rândurile aeeleeaşi baterii, elemente atât de deosebite, prin vârstă şi prin viată. La un capăt sunt oarneni forrnati, amănati pentru studii. doctori, profesori, scriitori, avocati, chiar şi cătiva vechi cheflii bucureşteni, trecuti prin ciurul tuturor expe-rientelor la celălalt, noi, oopii proaspăt iesiti de pe băncile şcolii, voluntarli.

Cu totii am trăit însă aceeaşi viată, am purtat aceea.şi haină, am înghetat pe acelaş cămp, am ascultat aceleaşi porunci; am împărtăşit aceeaş admiratie pentru plutonierul infilexibil, copil de o vărstă cu noi, dar imbătrănit de constiinta autoritătii, acelaşi respect, temperat de uşoară ironie, fată de profesoruil topograf, ascet in haină militară, aceeaş supărare împotriva absurdiătilor unui carnandant de baterie de şcoală prea veche, aceeaş revoltă, adesea, impotriva apăsării nivelatoare şi stupide a regulamentului care nu cunoaşte exceptii.

                                        Instrucție pe front

În aşteptarea tunurilor cari nu mai soseau, am pierdut împreună două luni de grije şi de frămăntare, înconjurati de prabuşirile şi dezastrele retragerii, bătând pe podişul dela Copou. Am urcat in iarnă, prin întuneric, spre cazărmi, am ieşit călări, în primăvară, pe câmpille din preajma oraşului, sernănate de stârvuri de cai pe cari le rupeau câinii flămănzi. Tifosul exantematic a intins pustiul în jurul nostru, fără totusi să ne atingă: tot ne-au folosit la ceva asprele măsuri sanitare, tunsul radical şi nemilos impotriva căruia protestau unii camarazi mai în vârstă, cari sufereau in prestigiul lor de bărbati însurati.

Aceleaşi Injurături inerente vietii ostăşeşti, aceleaşi glume late de cazarmă, aceleaşi nemultumiri împotriva mâncării de asediu a unei ierni de mizerie fasole, cartofi, harpacaş, fasole... — aceeaş fără duminici în primele săptămăni — oboseală a zilelor de lucru neintrerupte, ne-au plămădit totuşi un suflet şi o constiintă comună. Va rămânea ca o pecete in viata noastră de mai târziu. această perioadă de instructie fortată, de aspră pregătire războinică. Va rărnânea şi amintirea scenelor tragiee pe cari le-am trăit: săniile gonind dela spitale spre cimitire încărcate cu trupuri despre cari nu se ştia dacă mai mişcau dintr'o rămăsită de suflare, sau din zmuncitura drumului desfundat. Într'o dimineată rnohorită de iarnă, degradarea generalului Socec, pe frontul luptelor pe care le comandase, iar în altă zi, pe povărnişul plin de gunoi din spatele cazărmii, legarea de stâlp şi împuscarea în faţa noastră a unui necunoscut despre care nici acum nu sunt lămurit dacă a fost într'adevăr un spion primejdios sau numai un escroc cutezător. Muzica a pornit, defilarea începe.


                          Regele Ferdinand asistă la instrucția soldaților

În pas cedenţat, bateriile pornesc. Sunetele alămurilor şi bătala tobei sunt acoperite de cântecul care izbucneşte biruitor, sute de piepturi tinere. Înconjurat de toţi generalii şi ofiţerii Marelui Cartier, Regele Ferdinand şi Regina ne aşteaptă. Lângă ei, în tunică ceruLe, un uriaş pe care de-abia il cuprinde cardonul albastru care-l incinge: e generalul Berthelot, capul misiunii franceze. Cu sabia lipită de umăr, cu ochii ţintă la Rege. care ne zămbeşte binevoitor, cu piciorul ridicat în ritmul mecanic al pasulul de defiiare, trecem căntănd spre noile noastre destine. Din greutăţile unei ierni de curnplită restrişte, se desface în aerul primăverii o suflare nouă şi proaspătă de nădejde. Simtim în această clipă că soarta ni s'a hotărit. Ne va fi dat să răzbunăm şi să biruim.


                     Regele Ferdinand trece în revistă trupele române


                                 Tun românesc în acțiune


                           Tun de 120 mm la Cașin, 1917


Sursa foto IWM


Comments

Popular posts from this blog

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.   Consecințe        Bă

Primul Război Mondial în culori: Imagini inedite cu viaţa din tranşee

Sursa  Istorie in culori

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)