Skip to main content

File rupte din cartea Războiului (partea a II-a) de Gheorghe I. Brătianu

 

File rupte din cartea Războiului (partea a II-a) de Gheorghe I. Brătianu

Spre luptă - 10 Iulie 1917

Ordin de plecare

      Seara se lasă încet peste văi și păduri întinzându-şi liniştea răcoroasă şi umedă peste forfoteala oamenilor şi a cailor ce se pregătesc de drum. Ceasul obişnuit al odihnei va fi pentru noi mişcare, pornirea mult aşteptată spre bătălie. Ne vom avănta în zările necunoscute de unde nu pătrundea până la noi decât bubuitul inăbuşit de neîntrerupt al tunurilor. Din ascunzătorile stufoase unde l-a tupilat grija aeroplanelor, regimentul se pune în mişcare. Prin frunzişul des se zăresc acurn coifuri şi roţi de trăsuri; caii trec şi vin pentru înhămare.

Oamenii strănşi in curele, încărcati de saci şi bidoane, arată feţe nouă sub umbra căştilor albastre-cenuşii. Lăzile se încarcă movile, în căruţele grupului, ordonanţele aleargă grăbite, ofiţerii se încing cu luare aminte. La ora 20, plecarea bateriilor; ne vom incolona pe şoseaua cea mare a Tecuciului. Aproape fără voie, privirile se opresc deasupra colţului în care am poposit trei zile, pierdut în tufe fără nume, care ne-au adăpostit nădejdile şi grijile călătoriei războinice. Iarba călcată în picioare, singură mai arată locul cortului, străns de un ceas.


Lăngă izvorul ce ne-a adăpat setea, numai noroiul ne arată urrnele, iar printre crengile huceagului doar căteva hârtii rupte ne vor păstra arnintirea pănă ce vântul le va risipi. Nimic nu ne leagă de acest loc fără casă şi fără vatră, din care viaţa pleacă odată cu tunurile noastre rătăcitoare, şi totuşi gândul se desparte oarecum anevoie de sălaşul zilelor de aşteptare, chiar acurn cănd se apropie împlinirea dorinţelor ce ne mână spre luptă. Melancolia ne este insă repede risipită de zgomotul care se ridică dintre tufe: glasuri supărate izbucnesc deavalma, crengile trosnesc, toate ordonanţele noastre dau năvală prin frunziş și înjurăturile curg, zdravene, pe cănd comandantul nostru se plimbă nerăbdător, în aşteptarea calului şi a găinii scăpate. În sfărşit, soseste ţine—calul cu cel dintăi, iar bucătarul răsare mândru, cu ce de-a doua. Incălecarea !

 Pe cărări strămte, printre copaci, ne indreptăm spre răpa ce ţine loc de drum până în şosea. Drumul e plin de oameni şi de cai; bateria a doua trece spre încolonare. Caii bine hrăniţi şi vănjoşi, trag puternic tunurile şi chesoanele cari dispar sub munţi de furaj, oamenil îrnping la roate, carul de baterie, greoiu cât o căruţă răsturnată, astupă drumul îngust. În hainele lor ruseşti, cenuşii-verzui, soldaţii se fac una cu părnăntul pe care-l întunecă umbrele serii. În scârţăit de roate şi uruit de tunuri, în ciocniri și tropot de copite. cu îmbrânceli şi sudălmi, bateria a trecut; la răndul lor, caii noştri îşi găsesc calea pe urmele ei. De-odată, tufele se dau la o parte. Drumul de care, dără neagră ce se strecoară din desişul zăvoiului, dă'n şoseaua mare care işi intinde la poalele dealurilor panglica nesfărşită de praf.




Căt poţi cuprinde cu ochiul, se înşiră în lumina scăzută a asfinţitului senin, trăsuri lângă trăsuri, perechi de cai după perechi de cai. Prin norii uşori de praf albicios, coloanele îşi îngrărnădesc în ordine şirurile îndelung repetate de oameni, cai, trăsurl şi tunuri. Falnic de-alungul bateriilor, trece la trap statul-major al regirmentului patru, colonelul in frunte pe un cal negru şi zburdalnie. Curele, binocluri, hărţi şi revolvere arată apropierea frontului. Iar coiful, cu deosebire, aşteaptă arnintirea unor vremuri de mult îngropate şi aduce in tabloul modern al tunurilor o notă arhaică. Cu fețele lor arse de soacre şi de vânt, oţelite de un an de război, tunarii nostri aduc arninte de legiunile strămoseşti ale Romei. Tesacul lor pare a se lungi in gladiu, iar din uruitul surd al sutelor de roţi cari frărnântă praful până in fundul zării, se desluşeşte ca o arnintire din poveşti, ca un vers desprins inscripție: ,,Vuetul surd de tropăit al legiunilor în marș.....

S'a făcut întuneric. Înaintăm la pas, în aerul rece aI nopţii. De-abia de se mai zăresc, la câțiva paşi, călăreţii. Din noaptea neagră ce ne învăluie, zgomotul monoton al copitelor de cai se amestecă cu zângănitul greoi al chesoanelor. Din cănd in cănd, o săgeată de lumină despică întunecimea, făcând să răsară din umbră, ca stafii, chipuri de oameni şi cai. Iar peste câteva clipe, ridicând talazuri de praf, trece. urlând ca o fiară, un camion încărcat pănă 'n vărf.




    Trebuie să fim mai aproape de front. Lumini trec, fugare, prin depărtarea tunecoasă, o rază de proiector rătăceşte o olipă printre stele. Iar prin răsunetul adormitor al marşului se aud acum, la intervale, bufnituri scurte şi grele, ca şi cum, în intuneric, ar tuşi undeva un uriaş.

Am mers la pas toată noaptea. În lătratul câinilor, am străbătut Tecuciul adorrnit. Împrejurul nostru, lurmea, din neagră, se făcea sură, lucrurile încep a se desluşi. Suntem o ceată de strigoi. Fetele trrase, obosite, ochi biruiti de somn; peste oameni şi cai praful şi-a aşternut vălul cenuşiu. Obrajii palizi, ne dau înfătişarea unei coloane de morti. Din ce în ce, lumina creşte, cerul spre răsărit se face galben. La trap! Ca strigoii din basme fugim de zorii zilei. Părăsim şoseaua, ne înfundăm printre movile nislpoase, cari işi aştern şi ele praful peste noi. Ne indreptăm spre pădure, care trebuie să ne ascundă, să ne ferească şi aci de iscoadele văzduhului. Înainte, tot mal repede. În zarea aurie a răsărit un punct negru - aeroplanul. De-odată un nor negricios pătează cerul, pe urmă altul şi iar altul. Bubuituri repezi, aduse de vânt, arată că tunurile de apărare l-au tintuit şl i-au inchis drumul. Iar noi ne furişăm printre copaci, la marginea pădurii ocrotitoare, pe când, în zare, furnul şrapnelelor pluteşte în adierea diminetii. Parcă degetele mortii, jucăndu-se, ar stropi Răsăritul cu pete de cerneală.



Sursa foto Photo Historia


Comments

Popular posts from this blog

Castelul Bran în timpul Primului Război Mondial

         Castelul Bran în imagini inedite din Primul Război Mondial (mai exact   26 -03- 1917, fotograf oficial militar, colecțiile Österreichische Nationalbibliothek)

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Prim...

Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea distrus în 1916

       Podul peste Olt de la Râmnicu Vâlcea a fost distrus în noiembrie 1916 de armata română,  în încercarea de a stăvili ofensiva ina mică . În spate se observă podul militar construit de armata germană.      Coloană germană trecând Oltul la Râmnicu Vâlcea pe podul militar, 1916 (desen de Albert Reich). Se poate observa podul distrus în spate.