Skip to main content

104 ani de la semnarea Armistițiului de la Focșani de Ciprian Dumitru

 

104 ani de la semnarea Armistițiului de la Focșani

         Ciprian Dumitru

     Textul Armistițiului de la Focșani din 1917 a fost prezentat, în premieră, de directorul Muzeului Vrancei, istoricul Horia Dumitrescu, la un simpozion organizat la Iași. Armistițiul de la Focșani a fost semnat la 26 noiembrie/9 decembrie 1917 și reprezintă un acord internațional încheiat între guvernele român și rus, pe de o parte și guvernele Triplei Alianțe, având ca obiect principal suspendarea ostilităților pe Frontul Român, pe timpul Primului Război Mondial. Tratativele au avut loc în Casa familiei Apostoleanu din Focșani. Din partea română a fost semnat de generalul Alexandru Lupescu, fiul actorului Ioan Lupescu, ctitorul primului teatru din Focșani, iar din partea Puterilor Centrale de generalul Curt von Morgen. Istoricul Horia Dumitrescu arată în lucrarea dedicată Armistițiului care a fost contextul istoric în care au fost demarate tratativele dintre cei doi beligeranți.


 Focsani  - delegatiile participante la negocieri

      Tratativele au loc după strălucitele victorii românești de la Mărăști, Mărășești, Oituz, singurele repurtate de Alianțe pe frontul de est. Horia Dumitrescu arată că, în toamna lui 1917, sub influența ideilor pacifiste promovate de bolșevici și de propaganda germană, trupele ruse aflate pe frontul român vor fi tot mai greu de ținut sub control. „Actele de dezordine și nesupunere față de comandanți, contestarea autorității acestora, refuzul de a îndeplini ordinele și dezertările au devenit frecvente, astfel încât cooperarea cu aceste trupe devenea practic imposibil de realizat, în pofida eforturilor pe care le-a făcut generalul Scerbacev și alți comandanți de mari unități ruse, contestatari ai puterii bolșevice de la Petrograd”, se arată în lucrare.

     La 25 octombrie / 7 noiembrie 1917 a izbucnit la Petrograd revoluția bolșevică iar cel de-al doilea Congres al Sovietelor de deputați a adoptat Decretul asupra păcii care propunea pacea generală, ca soluție care să pună capăt tuturor ororilor generate de „războiul imperialist” . Horia Dumitrescu menționează că, prevăzând viitoarea catastrofă a armatei ruse, premierul român Ion I. C. Brătianu a înaintat Aliaților un memoriu încă din 16 / 29 noiembrie 1917, în care analiza starea în care se găsea România ca urmare a ieșirii separate din război a Rusiei, nu numai în plan militar (degringolada de pe front, imposibilitatea pentru armata română de a prelua apărarea tuturor sectoarelor părăsite de către armata rusă), dar și prin anularea tuturor legăturilor ei cu Aliații ce se făceau exclusiv pe teritoriul Rusiei, imposibilitatea aprovizionării cu muniții, alimente și alte materiale, imposibilitatea folosirii bazelor de aprovizionare aflate la est de Prut. „Prim – ministrul demonstra că România se afla în fața pericolului iminent de a fi ocupată în întregime de Puterile Centrale dacă nu va accepta formula unui armistițiu cu acestea din urmă”, scrie Horia Dumitrescu.

Sosirea generalului rus Kelcevski la Focsani 

Pericolul bolșevic

    Într-o radiogramă adresată „către toți”, iscălită de Lenin – președintele Sovietului Comisarilor poporului și Lev Troțki – comisarul pentru Afaceri Străine, noua conducere politică din Rusia propunea beligeranților încheierea armistițiului general și începerea tratativelor de pace. Au urmat convorbirile preliminare ale delegaților Sovietelor cu reprezentanții Puterilor Centrale, iar în ziua de 22 noiembrie / 5 decembrie 1917, la Brest – Litovsk (în Ucraina), Krâlenko, înălțat la gradul de generalissim al armatei ruse, a încheiat Armistițiul cu Germania și aliații ei. „Semnarea Armistițiului de către Rusia Sovietică a pus România într-o situație deosebit de dificilă, mai ales că se aflase despre documentul adoptat la Viena în data de 16 / 29 martie 1917, de către cancelarul german Theobald von Bethmann Hollweg și ministrul de Externe al Austro – Ungariei, contele Ottokar Kzernin, prin care se cădea de acord că, în cazul unei victorii a Puterilor Centrale, Austro – Ungariei îi revenea întregul teritoriu al României”, spune istoricul vrâncean.

      În acest timp, anarhia ce domnea în rândurile armatei ruse se accentua. Un comitet militaro – revoluționar se declarase autoritate supremă și convocase un Congres al tuturor unităților de pe front. Congresul s-a ținut la Roman, iar rezultatul lui a fost bolșevizarea armatei. Soldații au cerut încheierea imediată a păcii și demobilizarea, în caz contrar, ei au anunțat că vor părăsi frontul. Pus în fața acestei situații catastrofale, generalul Scerbacev a declarat Regelui și guvernului român că nu mai e în stare să-și impună voința sa armatei pe care continua să o comande nominal și că, în cazul când nu încheie el Armistițiul, l-ar încheia armata, trecând peste el.

      La 20 noiembrie / 3 decembrie 1917, Scerbacev a trimis din Iași o telegramă feldmareșalului August von Mackensen și arhiducelui Iosif, propunându-le începerea tratativelor pentru „încheierea unui armistițiu cu trupele ruse și române de pe frontul român”, sugerând ca acestea să se desfășoare în orașul Focșani. Această hotărâre a transmis-o și comandanților de armate ruse și Marelui Cartier român arătându-le că „în perfectă înțelegere cu comitetul revoluționar a decis să încheie, subt anumite condițiuni, un armistițiu pe tot frontul armatelor ruse și române, așteptând încheierea păcii dela guvernul central” .

        La 21 noiembrie / 4 decembrie 1917, Consiliul de Miniștri prezidat de către regele Ferdinand a hotărât că armata română, constrânsă de necesitate, trebuie să ia parte și la tratative, spre a încheia un armistițiu cu caracter pur militar, excluzând orice considerațiuni politice, pe durata cât va ține Armistițiul cu rușii. S-a hotărât și asupra componenței delegației pentru tratativele cu reprezentanții Centralilor.  Delegația română era condusă de către generalul Alexandru Lupescu, subșeful Marelui Cartier General român, însoțit de 11 ofițeri, printre care colonei de stat – major Rășcanu și Condeescu.

Sosirea delegatiei ruso romane la punctul de control de la Marasesti

Două zile de tratative

    Negocierile au început în ziua de 24 noiembrie / 7 decembrie, în casa Apostoleanu  din Focșani, la ora 15.05. ” Articolul 1 al Proiectului a fost adoptat așa cum a fost propus de către Comisia ruso – română. Articolele 3 – 8 au fost adoptate fără mari dificultăți, cu excepția celor apărute pe marginea prevederilor art. 7 și 8, care se refereau la categoria lucrărilor de fortificație pasageră permise a se construi pe timpul cât aveau să rămână suspendate ostilitățile. Articolele 9 și 10, care impuneau interdicția transferului de trupe de pe acest front în scopul de a întări alte teatre militare au generat controverse la masa tratativelor…Tensiunea dezbaterilor s-a accentuat și mai mult în momentul în care s-a pus problema „fraternizării” trupelor de pe front. În mod paradoxal, în această chestiune, comisia română s-a situat pe aceeași poziție cu cea a Centralilor, dar în opoziție cu punctul de vedere rusesc. După negocieri s-a convenit asupra unei formulări de compromis prin adăugarea prevederii conform căreia „contra persoanelor fără arme, care totuși vor circula într-însa în timpul zilei, nu se vor lua măsuri violente””, spune istoricul Horia Dumitrescu.

     La 26 noiembrie / 9 decembrie 1917, a început cea de-a doua rundă de negocieri, cu referire directă la articolele 9 și 10 din Proiect. Discuțiile au fost întrerupte de mai multe ori, întrucât cele două părți nu se puteau înțelege asupra cuantumului acestor trupe. În timp ce comisia româno – rusă s-a fixat pe un număr de 2 – 4 divizii, comisia Centralilor a cerut 10 % sau în cel mai rău caz, un număr de 8 divizii. La ora 23.30, membrii Comisiilor și-au pus semnătura pe actul care, pentru poporul român, va reprezenta timp de câteva săptămâni, bazele statutului său internațional.

Plecarea delegatiei ruso romane pe la punctul de control de la Marasesti

Preluare Monitorul de Vrancea

Foto Alamy


Comments

Popular posts from this blog

Primul Război Mondial în culori: Imagini inedite cu viaţa din tranşee

Sursa  Istorie in culori

Bătălia de la Mărășești - imagini inedite

         Bătălia de la Mărășești a fost o serie de acțiuni militare complexe desfășurate pe Frontul Român, în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona Vrancei în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești. Bătălia a avut ca rezultat eșecul ofensivei germane și stabilizarea frontului din zonă, până la sfârșitul conflagrației. Confruntarea a opus Armata României și forțe aparținând Imperiului Rus – aflate în defensivă, trupelor germane – aflate în ofensivă, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial.     Obiectivul strategic Puterilor Centrale era spargerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu trupele Armatei 1 austro-ungare aflate în ofensivă la Oituz și realizarea unui cap de pod la est de Siret.       Prin durată, proporții și intensitate a fost cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial.   Consecințe        Bă

O familie celebră: Negropontes (a donat terenul pe care s-a construit Mausoleul de la Mărăşeşti)

George Ulise Negropontes este descendent dintr-o familie boierească grecească şi a fost după Primul Război Mondial primar al oraşului-erou Mărăşeşti. Negropontes deţinea în zonă peste 42.000  de hectare de pământ, iar pe moşiile sale au avut loc aprige bătălii în Primul Război Mondial.    Aici, arhitectul italian Giovanni Culluri construise conacul care avea să ia numele lui Negropontes . Palatul Negropontes de la Mărășești domina satul și deoarece regiunea era viticolă, clărirea avea o pivniță care se putea ușor transforma în adăpost pentru garnizoană.  Lupta din 6 august 1917 a rămas în conştiinţa naţională ca fiind decisivă împotriva nemţilor, iar contribuţia lui Ulise Negropontes a fost substanţială.  ,,În ziua de 6 august pe la 5 dimineața inamicul dă drumul unui bombardament strașnic asupra pozițiilor noastre, prefăcând în praf tranșeele românești și castelul Negropontes; vița de vie sărea din pământ împrăștiindu-se pe arătură.’’ ” George C